Milyen legyen a konyhám?

Milyen legyen a konyha

Ha igaz az a mondás, hogy azok vagyunk, amit gondolunk, kimondunk, teszünk vagy eszünk, akkor az is igaz, hogy az elénk került ételnek fontos szerep jut. Ebből a megközelítésből egyáltalán nem elhanyagolható a konyha, mint ételeink összeállításának színhelye. Meg merem kockáztatni, hogy a konyha az otthonunk és az életünk egyik legfontosabb színtere. De mi szükséges egy a konyhába? Elsőre azt gondolnánk, hogy nem nagy ügy, kell hűtő, mosogató, tűzhely, sütő és mikro, na meg munka- és tárolófelület. Majdnem minden konyhában megvannak ezek a szükséges kellékek, mégis szinte mindegyik konyha egyedi jelleget vesz fel. Az érzés is más. Némelyikben nagyon jó lenni, némelyikből pedig menekül az ember. Sokáig foglalkoztatott, hogy miért van ez. Hogy megfejtsem a talányt, utánakérdeztem az ismeretségi körömben ki mit gondol arról, hogy mitől jó egy konyha. Kíváncsi voltam mások szerint mi minden szükséges ahhoz, hogy igazán testhezálló KONYHÁM lehessen.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Felhívtam az építész barátomat: Jó konyhát szeretnék, mi kell hozzá? Válasza viccesen recept stílusban érkezett: „Végy úgy 4-5 méter munkafelület, amelyet magad köré tekersz persze meghatározott sorrendben, meghatározott módon. Aztán ezek után abszolút a középpontban érezheted magad.” A praktikus barátnőm szerint alkalmazzam a „minden-kéznél-legyen”-elvet, vagyis minimális elmozdulással minél több mindent lehessen elérni. Ezzel nemcsak energiát, de időt is megtakarítok. Felesleges mindent elpakolni, így nem kell mindent elővenni sem. Csak azok az eszközök legyenek elől véleménye szerint, amelyeket napi szinten használok. Se több, se kevesebb.

A háziasszony barátnőm az előbbiekhez még a konyha méretére vonatkozó gondolatát osztotta meg velem. A nagy konyha tilos, mert sokat kell benne menni, sokat kell takarítani. A kicsi pedig azért tilos, mert rabszolgának érzi benne magát az ember. A terapeuta barátnőm a „no-baktérium”-elvet hirdeti – vagyis nála a lényeg: legyen könnyen tisztán tartható. Ezt a felületek anyagára és a konyhai pulton elhelyezett tárgyak sokaságára is érti. A fölösleges holmik csak porfogók, akadályozzák a takarítást, plusz energiát vonnak el. Mindent a szekrénybe! A táplálkozástannal foglalkozó ismerősöm a beépített konyhai gépek és eszközök milyenségére hívta fel a figyelmet. Számára a legfontosabb ezek minősége, mert az egészség alapját ezek adják. A többi dolog mellékes. Tehát amit leszűrtem: a jó konyha megfelelő méretű és elrendezésű, azaz praktikus, könnyen takarítható és jó minőségű eszközökkel legyen felszerelve. Nekem a felsoroltakon kívül még eszembe jutott két fontos szempontok: megfelelően világos és jól szellőztető legyen.

Összegezve milyen a jó konyha, legalább olyan költői kérdés, mint a milyen a jó foci. Mindenkinek van ötlete, és ha ezeket összerakjuk, izgalmas dolog sülhet ki belőle. Van azonban még egy tényező, amely annyira természetes, hogy kimaradt a fenti gondolatokból: passzoljon hozzám stílusban, egyéniségben. És talán itt van a titok. Mert a jó konyhában imádunk lenni, megmozgatja a fantáziánkat, ennek köszönhetően finomabbnál finomabb ételkölteményekkel lepjük meg családunkat, barátainkat. Mert az ilyen konyhában jó lenni!

Milyen legyen a konyha
Kapcsolódó cikkek
szerző

Szincsák Anna

Témák
error: Content is protected !!