Otthonunk a lelkünk tükre

Carl Gustav Jung a terápiái során gyakran a festést alkalmazta, mint a tudattalan materiális megnyilvánulását. Megkérte pácienseit, ragadjanak ecsetet, és fessék meg azt, amit álmukban vagy a fantáziájukban láttak. Ő aztán ezekből a képekből tudta követni páciensei fejlődését a kezelések során. Ahhoz azonban, hogy a lelkünkben zajló eseményeket meglássuk, nem feltétlenül szükséges ecsetet ragadnunk. Van más módszer is, amely híven tükrözi, mi játszódik odabent. Olyan egyszerűen és tisztán megmutatva lelkünk rezdüléseit, mint a jungi képalkotás. Mi lehet az vajon? Nem is gondolnánk, de az otthonunk is ilyen tükör! 

Lakásunk tereinek elrendezése ugyanolyan tudattalan képalkotási folyamat eredménye, mint a jungi festészet. Minden, amit a lakásunkban elhelyezünk, tükörként tárja fel, hol tartunk. Ahogy gazdálkodunk a térrel, a színekkel, a formákkal; az anyaghasználatunk, a választott (vagy befogadott) berendezési tárgyaink létrehoznak egy egészet, egy „festményt”, amely bepillantást enged a lelkünk mélyén zajló folyamatokba. Sikereink vagy elakadásaink megmutatkoznak otthonunk terében, egyszerűen kivetítjük azokat. Mindannyian ismerjük az „…amint belül, úgy kívül” mondást. Pontosan erről van szó. Mindent kivetítünk otthonunk terébe a bennünk zajló folyamatokból. De van egy jó hírem. Ahogy az otthonunkban megjelenítjük a dolgainkat, úgy ezen a szálon keresztül visszafelé is lehet hatni a „mélyre”. Ha pontosan felismerjük, hol a baj, min kell változtatni, és változtatunk is rajta, az eredmény sem marad el.

A tapasztalatom azonban az, hogy nem mindig elég a szándék. Minél nagyobb a probléma, annál nehezebben ismerjük fel mi magunk, mi lehet a gond, mi blokkol minket. A Tudatos Térrendezéssel ennek felismerésében és feloldásában szeretnék segítségedre lenni.

Kapcsolódó cikkek
szerző

Szincsák Anna

Témák
error: Content is protected !!