Hogyan mozgósítja a tudatosság energiáinkat

„Csak azt tudom irányítani és uralni, aminek a tudatában vagyok. Aminek nem vagyok a tudatában, az engem irányít. A tudatosság képessé tesz.” (Sir John Whitmore)

Minden év elején adok az előttem álló évnek egy jelzőt, így lett a 2019-es év a Tudatosság Éve. És ha már tudatosság, kíváncsi voltam, hogy a környezetemben ki hogyan áll ehhez a témához. Megkértem a barátaimat, ismerőseimet, gondolják át, miben tudatosak.

Változatos eredmények születtek. Ezek szerint vannak, akik egyáltalán nem tudatosak. Sőt, igyekeznek spontán élni az életüket, ami éppen jön, probléma vagy lehetőség, csak azzal foglalkoznak. „Csak lazán és szabadon!” – lehetne a jelszavuk. A többség azonban az élete több területén is igyekszik tudatossággal élni. Ők azok, akik tudatosan hozott döntéseiket beépítik a mindennapjaikba. … és hogy miben tudatosak? Általában az egészséget, a munkát és a családot jelölték meg.

A listám nem egy reprezentatív felmérés eredménye, mégis úgy gondolom, tükrözi az átlagot. Lehet, hogy a sorrend változna, ha más helyen, más rétegben kérdeztem volna, de egy dolog nem: nem említjük az otthonunkat! S hogy nem szerepel a listánkon a tudatossági tényezők között (vagy csak elfelejtjük megemlíteni!?), azt jelentheti, hogy nincs napi szinten a tudatunkban az otthonunk fontossága! Pedig az otthonunk mind fizikai, mind lelki értelemben védelmező funkciót lát el. Körülölel bennünket és megvéd a külső hatásoktól. Mi választjuk meg, kivel osztjuk meg, kit engedünk be és mikor. Ezek után felteszem a kérdést: nem fontos, hogy milyen?

De miért is van akkora jelentősége a tudatosságnak? A tudatosság, mint egy útjelző tábla, irányt mutat. Ha tudatosak vagyunk például az étkezésünkben valószínűleg egészségesebbek leszünk. Ha tudatosak vagyunk a zenetanulásban, a sportolásban, akkor remélhetőleg eredményeket fogunk elérni ezeken a területeken. A tudatosságunkat mindig egy cél érdekében, vagy egy jobb jövő reményében aktiváljuk. Nagyon hasznos, hiszen irányt mutat, hitet ad és hosszabb időn keresztül mozgósítja az energiáinkat.

Talán már kezditek érteni az összefüggést a tudatosság és az otthonunk között. Ha tudatosan figyelünk a terünkre, ha tudatosan választjuk meg, tudatosan alakítjuk át vagy tudatosan rendezzük be, az segíthet a céljaink elérésében. Ne felejtsük el, hogy a bennünket körbeölelő térben töltjük napjaink nagy részét! Legyen az az otthonunk vagy a munkahelyünk, támogathat vagy blokkolhat bennünket. Ébredjünk fel, és legyünk tudatosak ezen a téren is!

Kapcsolódó cikkek
szerző

Szincsák Anna

Témák
error: Content is protected !!